Keramiek roept bij ieder van ons wel een gevoel op. Nostalgie, als het gaat over het bloemige kopje waar oma haar koffie uit dronk, of juist weerzin vanwege datzelfde servies, omdat de weelderige bloemmotieven of romantische ogende landschapjes de associatie van ouderwets of zelfs lelijk teweeg brachten.

 

Dit nummer van Verzamelen handelt over breekbare waar in vele uitvoeringen. Van bierpullen uit Polen reizen we naar standbeeldjes en bustes, en via de faience ateliers in Frankrijk weer naar de keramieken Delftsblauwe huisjes van de KLM.

 

Het artikel ‘Met kop en schotels boven iedereen uit’ gaat over Wim Trompert, die vorig jaar de Dutch Collector Award won. Het  laat zien hoe deze rasverzamelaar in tien jaar tijd een prachtige collectie bouwde. Op zijn website www.serviezendomein.nl weet Wim zijn passie voor bijzonder vormgegeven serviesgoed prachtig in beeld te brengen, speciaal voor al die mensen die zijn passie delen.

 

De beeldjes van Maria Innocentia Hummel, die de wereld in zouden gaan als Hummelbeeldjes, zijn geliefd bij verzamelaars. De onschuld en zuiverheid van kinderen vormgegeven in uiteindelijk ruim 500 beeldjes. Lees hoe deze collectie ontstond en eigenlijk meteen aansloeg bij het grote publiek.

 

Kannen en cachepots in beeld van het in 1958 door een fusie ontstane bedrijf ‘Koninklijke Sphinx BV’, vandaag de dag voornamelijk bekend als leverancier van keramische sanitairartikelen. In dit artikel bekijken we enkele cachepots en kannen uit de periode 1880-1920 van de twee voormalige concurrenten ‘Société Céramique’ en ‘Petrus Regout & Co’.

 

Geef uw ogen de kost in dit nieuwe keramieknummer van Verzamelen!