De 41ste landelijke sterrenkijkdagen 2017 zullen plaatsvinden van 3, 4 en 5 maart 2017. Zoals gebruikelijk is weer gekozen voor het laatste weekend in het voorjaar waarin het én nog wintertijd is én de maan rond het eerste kwartier is.

Bij een groot aantal publiekssterrenwachten, KNVWS afdelingen en bij particulieren verspreid over Nederland (Zo’n 60 plaatsen) zal iedereen welkom zijn om eens door een telescoop naar objecten aan hemel te kijken. Maar niet alleen dat, er is meestal een aanvullend programma met verhalen over sterrenkundige zaken en rondleidingen. Ook als het niet helder zou zijn is het nog steeds de moeite waard eens uit te zoeken waar jij in jouw omgeving terecht kunt.

De blikvangers van de avond zijn: de maan, nog enkele dagen voor het eerste kwartier; Jupiter, de reuzenplaneet met 4 van zijn manen; het sterrenbeeld Orion met zijn nevels en de jonge sterrenhoop de Plejaden of Zevengesternte. In de kijker zijn veel meer dan zeven sterren te zien!

Omdat de maan (onze maan) nog jong is, is hij vroeg in de avond zichtbaar en stoort hij later niet. Een goede reden om dit jaar de aandacht eens te vestigen op een aantal deep-sky objecten. Dat zijn bijvoorbeeld de nevels in en rond het sterrenbeeld Orion, de Krabnevel, maar nog veel andere. Over elk van de objecten is ook een heel verhaal te vertellen.

Bij de deelnemende organisaties zijn vanaf februari folders beschikbaar met informatie over de Sterrenkijkdagen, de KNVWS en via Stip Media die het verenigingsblad Zenit en de Sterrengids uitgeeft.

Aanmelden kijkadres
Mocht je met je groep ook willen meedoen vul dan het formulier aanmeldingsformulier in, en stuur dat naar Martien Jacobs: n

 

Klik hier voor een overzicht van de deelnemers per provincie.